Przepis na rafaello bez pieczenia na herbatnikach 📖
Oto przepis na domowe rafaello bez pieczenia na herbatnikach:Składniki:
- 300 g pokruszonych herbatników
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru pudru
- 200 ml mleka
- 150 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g pełnotłustego mleka w proszku
- 20 orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu rozpuść masło i dodaj cukier puder oraz mleko. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Masę odstaw na 30 minut, aby herbatniki nasiąkły i masa stwardniała.
4. Po upływie czasu formuj z masy małe kulki o średnicy około 2 cm.
5. Wkładaj na środek każdej kulki orzech laskowy.
6. Gotowe rafaello układaj na półmisku lub talerzu i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby kulki stały się bardziej twarde.
Twoje domowe rafaello bez pieczenia na herbatnikach są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego!