Przepis na rafaello z fasoli 📖
Przepis na rafaello z fasoli:Składniki:
- 400 g gotowanej białej fasoli
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
Instrukcje:
1. Przygotuj fasolę: Jeśli używasz konserwowej fasoli, dokładnie ją płucz, aby pozbyć się soli. Jeśli używasz suszonej fasoli, namocz ją przez noc, a następnie gotuj, aż będzie miękka. Odcedź i przestudź fasolę.
2. W misce umieść przestudzoną fasolę i dokładnie ją zmiksuj na gładką masę.
3. Dodaj do masy fasolowej cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Dodaj wiórki kokosowe do masy fasolowej i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
5. Uformuj małe kulki z przygotowanej masy i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść kulki w lodówce na około 1 godzinę, aby stwardniały.
6. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
7. Wyjmij kulki z lodówki i zanurzaj je w rozpuszczonej czekoladzie, następnie odkładaj na papierze do pieczenia. Powtórz ten krok dla wszystkich kul.
8. Pozostaw kulki na papierze do pieczenia, aby czekolada stwardniała.
9. Gotowe rafaello z fasoli przechowuj w lodówce do momentu podania.
Smacznego!