Przepis na ramen kwestia smaku 📖

Przepis na Ramen:
Składniki:
- 4 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty miso
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 200g makaronu do ramen
- 200g mięsa (kurczak, wieprzowina lub wołowina), pokrojone w plastry
- 2 jajka, ugotowane na miękko
- 2 porcje marynowanych grzybów (np. shiitake lub marynowane pieczarki)
- 1 duży por, pokrojony w cienkie paski
- 2 zielone cebulki, posiekane
- Kimchi lub marynowane ogórki (opcjonalnie)
- Sezam do posypania
- Kiełki sojowe (opcjonalnie)
- Koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. W dużym garnku zagotuj bulion.
2. Dodaj sos sojowy, pastę miso, olej sezamowy i opcjonalnie sos rybny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mięso do bulionu i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
4. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
5. Przygotuj resztę składników: pokrój pora na cienkie paski, posiekaj cebulkę, ugotuj jajka na miękko, podsmaż grzyby na patelni.
6. Do miski nałóż porcję ugotowanego makaronu. Zalej go gorącym bulionem wraz z mięsem.
7. Dodaj do ramenu ugotowane jajka, grzyby, pokrojonego pora, cebulkę, kimchi lub marynowane ogórki (jeśli używasz). Posyp wszystko sezamem.
8. Możesz również dodać kiełki sojowe i posiekaną natkę pietruszki dla dodatkowego smaku.
9. Serwuj gorący ramen i ciesz się pysznym i sycącym posiłkiem!

Podobne przepisy

wz kwestia smaku
szarlotka kwestia smaku
rafaello kwestia smaku
focaccie kwestia smaku
rybe kwestia smaku