Przepis na ramen tantanmen 📖
Oto przepis na ramen tantanmen:Składniki:
- 250 g makaronu do ramen
- 300 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub kurczaka)
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 łyżki pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- kilka plasterków świeżego imbiru
- kilka plasterków zielonej cebulki, posiekanej
- kilka plasterków marynowanego imbiru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron do ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
2. W osobnym garnku podgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni i będzie w pełni ugotowane. Dodać curry w proszku i smażyć jeszcze przez minutę.
4. Wymieszaj pastę miso, sos sojowy i pastę sezamową w małej miseczce, a następnie dodaj ją do garnka z mięsem mielonym. Mieszaj, aż składniki się połączą.
5. Wlej bulion warzywny lub drobiowy do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aby składniki się przegryzły.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem według preferencji smakowych. Jeśli chcesz bardziej pikantny smak, możesz dodać trochę chili lub papryki cayenne.
7. Podgrzej makaron w gorącej wodzie, jeśli jest zbyt zimny, a następnie umieść go w głębokiej misce.
8. Wlej gorący bulion z mięsem nad makaronem.
9. Na wierzchu można dodać świeży imbir, zieloną cebulkę i plasterki marynowanego imbiru (jeśli używasz).
10. Tantanmen jest gotowy do podania! Możesz cieszyć się nim samodzielnie lub podać z dodatkami, takimi jak marynowane warzywa lub jajko w stylu ramen.