Przepis na ramen wieprzowina 📖
Oto prosty przepis na ramen z wieprzowiną:Składniki:
- 400 g wieprzowiny (np. łopatka lub żeberka)
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego lub gotowej mieszanki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty miso
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm korzenia imbiru, startego
- 1 łyżka oliwy
- 200 g grzybów shiitake, pokrojonych na plastry
- 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
- 200 g makaronu ramen
- 2 jajka, ugotowane na twardo i przekrojone na pół
- 2 plasterki wędzonego boczku, podsmażonego i krojonego w paski
- 2 plasterki nori (suszonej glony), pokrojone w paski
- 2 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj bulion i dodaj sos sojowy oraz pastę miso. Gotuj na wolnym ogniu.
2. W osobnym garnku podsmaż czosnek i imbir na oliwie, a następnie dodaj wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni.
3. Dodaj grzyby shiitake i szalotki do garnka z mięsem. Smaż przez kilka minut, aż grzyby zmiękną.
4. Dodaj mięso, grzyby i szalotki do garnka z bulionem. Gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły.
5. W międzyczasie ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
6. Na dnie miseczek rozłóż ugotowany makaron ramen, a następnie zalej gorącym bulionem.
7. Dodaj połówki jajek, plasterki boczku, paski nori i plasterki cebulki dymki na wierzch.
8. Ramen z wieprzowiną jest gotowy do spożycia. Smacznego!