Przepis na resztki indyka 📖
Przepis na resztki indyka:Składniki:
- Około 500g resztek mięsa z indyka (np. z mięsa na zupę lub pieczonego indyka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 selerów naciowych
- 1 plaster selera
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. Pokrój cebule w kostkę, czosnek w drobne plasterki, marchewki i pietruszkę w plasterki, a selery naciowe w cienkie talarki.
2. W dużym garnku podsmaż cebulę na oleju na średnim ogniu, aż się zeszkli.
3. Dodaj czosnek i wszystkie warzywa (marchewki, pietruszkę, selery naciowe, seler). Smaż je przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj resztki indyka i wymieszaj z warzywami.
5. Wlej bulion warzywny (lub wodę) oraz pomidory krojone wraz z sokiem. Dodaj tymianek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż smaki się połączą.
7. Spróbuj i dopraw, jeśli jest to potrzebne.
8. Podawaj gorące danie, najlepiej z chlebem lub kluskami.
Smacznego!