Przepis na risotto rybne 📖
Składniki:- 250g ryżu arborio
- 500ml bulionu rybnego
- 200g dowolnego filetu rybnego (np. łosoś, dorsz, lub sandacz)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100ml białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50g startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. koperek lub pietruszka)
Instrukcje:
1. W garnku podgrzej bulion rybny i utrzymuj go na małym ogniu, aby pozostał gorący przez cały czas podczas gotowania risotto.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
3. Dodaj ryż do patelni i smaż przez około 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste na brzegach.
4. Wlej wino do patelni i gotuj, aż większość płynu odparuje.
5. Dodaj pierwszą porcję bulionu rybnego (około 1/3) do ryżu i gotuj, mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
6. Kontynuuj dodawanie bulionu rybnego po jednej porcji na raz, gotując i mieszając, aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, ale lekko twardy w środku) i kremowy.
7. W międzyczasie, na osobnej patelni smaż filet rybny na maśle do momentu, aż będzie delikatnie rumiany i łatwo się kruszył. Przełóż rybę na talerz i rozdrobnij ją na mniejsze kawałki.
8. Dodaj starty parmezan do gotowego risotta i wymieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Dodaj posiekane zioła do risotta i wymieszaj delikatnie.
10. Podawaj risotto rybne na talerzach, dekorując go pokrojoną rybą i świeżymi ziołami.
Smacznego!