Przepis na risotto z boczniakami 📖
Składniki:- 250g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300g ryżu arborio
- 1 szklanka białego wina
- około 1,5l bulionu warzywnego
- 50g parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Boczniaki dokładnie oczyść, a następnie pokrój na plastry.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko złociste.
4. Dodaj boczniaki i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną i zaczną puszczać wodę.
5. W innym garnku podgrzej bulion warzywny.
6. Do garnka z boczniakami dodaj ryż i smaż go razem z warzywami przez 2-3 minuty, aż zacznie się lekko przypiekać.
7. Następnie wlej wino i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje.
8. Zmniejsz ogień i dodaj ½ szklanki bulionu. Mieszaj, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
9. Kontynuuj dodawanie bulionu po ½ szklanki na raz, mieszając i czekając, aż zostanie wchłonięty przez ryż.
10. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy, co zajmie około 20-25 minut.
11. Gdy risotto będzie gotowe, dodaj resztę masła i starty parmezan. Mieszaj, aż składniki się połączą.
12. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
13. Podawaj gorące risotto z boczniakami, posypane świeżym koperkiem.
Smacznego!