Przepis na risotto z borowikami 📖
Składniki:- 400 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżych borowików (lub mrożonych, rozmrożonych)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 100 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj borowiki i smaż przez kilka minut, aż puszczą sok. W razie potrzeby dodaj trochę soli, aby przyspieszyć proces.
3. W osobnym garnku podgrzej bulion warzywny i trzymaj go na małym ogniu.
4. Przesyp ryż do patelni z cebulą i czosnkiem. Smaż, mieszając, przez około 2 minuty, aż zacznie delikatnie się rumienić.
5. Dodaj wino i gotuj, aż większość alkoholu wyparuje.
6. Teraz stopniowo dodawaj gorący bulion do ryżu, jedną chochlę na raz, mieszając cały czas. Po każdym dodaniu bulionu, poczekaj, aż ryż go wchłonie, zanim dodasz kolejną chochlę. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nadal jędrny, co zajmie około 20-25 minut.
7. Na koniec dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj, aż masło się roztopi i ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Przełóż risotto do talerzy i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj od razu, gdyż risotto najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!