Przepis na risotto z grzybami i kurczakiem 📖

Składniki:
- 250g ryżu arborio
- 200g kurczaka, w kostkę
- 200g świeżych grzybów, pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100ml białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50g startego parmezanu
- Świeży tymianek do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie dobrze przyrumieniony ze wszystkich stron.
3. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
4. W osobnym garnku podgrzej bulion warzywny i utrzymuj go na wolnym ogniu.
5. Do rondla z kurczakiem i grzybami dodaj ryż arborio i wymieszaj, smażąc przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżowe będą delikatnie przezroczyste.
6. Dodaj wino i gotuj, aż zostanie całkowicie wchłonięte przez ryż.
7. Następnie dodawaj po 1/2 filiżanki gorącego bulionu do ryżu i od czasu do czasu mieszaj. Dopiero gdy cały bulion zostanie wchłonięty, dodaj kolejną porcję bulionu.
8. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nadal lekko al dente. To powinno zająć około 20-25 minut.
9. Na koniec dodaj starty parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj wszystko razem.
10. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.
11. Podawaj gorące, posypane świeżym tymiankiem oraz dodatkowo udekoruj parmezanem, jeśli chcesz.

Smacznego!

Podobne przepisy

risotto z kurczakiem i grzybami
risotto z grzybami
risotto z grzybami mrożonymi
risotto z suszonymi grzybami
risotto z grzybami suszonymi