Przepis na risotto z grzybami mrożonymi 📖

Składniki:
- 350g ryżu Arborio
- 200g mrożonych grzybów (np. pieczarki)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100ml białego wina
- 50g sera parmezan, starty
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Instrukcje:

1. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj aż zmiękną.

2. Dodaj ryż i mieszaj przez kilka minut, aż ziarna będą delikatnie przejrzyste.

3. Dodaj wino i gotuj, mieszając, aż zostanie wchłonięte przez ryż.

4. Następnie dodaj mrożone grzyby i kontynuuj gotowanie przez kilka minut, aż grzyby zostaną rozmrożone i odparują nadmiar płynu.

5. Stopniowo dodawaj gorący bulion, po około pół szklanki na raz, cały czas mieszając. Czekaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż, zanim dodasz kolejną porcję bulionu. Kontynuuj ten proces aż do momentu, gdy ryż będzie miękki i niewielka ilość płynu będzie pozostała.

6. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku oraz dodaj starty parmezan. Mieszaj, aż ser się rozpuści i sos stanie się gęsty i kremowy.

7. Podawaj risotto od razu, posypane świeżymi ziołami do dekoracji. Smacznego!

Podobne przepisy

uszka z grzybami mrożonymi
risotto z warzywami mrożonymi
risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi
risotto z grzybami
risotto z suszonymi grzybami