Przepis na risotto z warzywami mrożonymi 📖

Składniki:
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki mieszanych mrożonych warzyw (np. groszek, marchew, kukurydza)
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.

2. Dodaj ryż i gotuj przez kilka minut, mieszając, aż ziarna będą przezroczyste.

3. Dodaj białe wino i gotuj, mieszając, aż większość płynu odparuje.

4. Zmniejsz ogień na średnio-niski i stopniowo dodawaj bulion warzywny po jednej szklance, mieszając i czekając, aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

5. Dodaj mrożone warzywa i kontynuuj dodawanie bulionu, mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Może to zająć około 20-30 minut. Upewnij się, że bulion jest dobrze wchłaniany po każdej dodanej szklance.

6. Gdy ryż będzie gotowy, wyłącz ogień i dodaj masło i parmezan. Dokładnie wymieszaj, aż masło się roztopi i ser się rozpuści. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.

7. Przełóż risotto do talerzy i posyp parmezanem. Podawaj od razu, gdy jest jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi
risotto z grzybami mrożonymi
naleśniki z kurczakiem i warzywami mrożonymi
risotto z warzywami i kurczakiem
risotto z kurczakiem i warzywami