Przepis na uszka z grzybami mrożonymi 📖
Składniki:- 250g mrożonych grzybów
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie ciasta na pierogi
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozmroź grzyby, o ile tego wymaga opakowanie. Ostudź i pokrój je w drobne kawałki.
2. W dużym rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
4. Dodaj pokrojone grzyby do rondla i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby zmiękną i uwolnią swoje soki.
5. Dopraw grzyby solą i pieprzem według własnego gustu. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy.
6. Odstaw grzyby, aby przestygły do temperatury pokojowej.
7. Z ciasta na pierogi wytnij małe okręgi za pomocą kieliszka lub innej równej foremki.
8. Nałóż niewielką łyżeczkę nadzienia grzybowego na środek każdego okręgu ciasta.
9. Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyce, i dokładnie zlep brzegi, formując uszka.
10. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj uszka i gotuj przez około 5-6 minut, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię.
11. Opcjonalnie, możesz również podsmażyć uszka na patelni z niewielką ilością oleju, aż staną się lekko złociste.
12. Uszka podawaj na gorąco jako dodatek do zupy grzybowej lub z posypką z posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Smacznego!