Przepis na risotto z kurczakiem 📖

Składniki:
- 2 filiżanki ryżu arborio
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1/2 szklanki suchego białego wina
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki, posiekana do dekoracji

Przygotowanie:
1. Na dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, i smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj pokrojonego kurczaka do rondla i smaż, aż będzie dobrze przyrumieniony z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
3. Dodaj ryż do rondla i mieszaj, aż każde ziarno będzie pokryte tłuszczem. Dolej wino i gotuj, mieszając, aż większość płynu odparuje.
4. Zmniejsz ogień na średni i dodawaj stopniowo bulion do rondla, jedną chochlę na raz, mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzaj ten proces przez około 20-25 minut, aż ryż będzie al dente.
5. Dodaj masło do risotta i dobrze wymieszaj, aż stanie się kremowe. Następnie dodaj starty parmezan i wymieszaj do połączenia.
6. Przenieś risotto z kurczakiem do talerzy i posyp natką pietruszki. Podawaj od razu i ciesz się tym pysznym daniem!

Podobne przepisy

risotto z kurczakiem i pieczarkami
risotto z kurczakiem i grzybami
risotto z warzywami i kurczakiem
risotto z kurczakiem i ananasem
risotto z grzybami i kurczakiem