Przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami 📖

Składniki:
- 350 gramów ryżu arborio (do risotto)
- 500 gramów filetów z kurczaka
- 250 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 gramów startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży koper (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyść z błonek i pokrój na małe kawałki. Posól i popieprz do smaku.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmij z patelni i odłóż na bok.
3. W tej samej patelni dodaj drugą łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, aż będą miękkie.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
5. Dodaj ryż i smaż go razem z cebulą i pieczarkami, mieszając przez kilka minut, aż stanie się przezroczysty.
6. Wlej wino do ryżu i gotuj, aż cały płyn wyparuje.
7. Następnie, stopniowo dodawaj gorący bulion warzywny, łyżkę po łyżce, gotując na średnim ogniu i mieszając ciągle, aż ryż wchłonie bulion. Powinno to zająć około 20-25 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente - lekko ziarnisty na zewnątrz, ale jednocześnie kremowy w środku.
8. Gdy risotto jest już gotowe, dodaj do niego wcześniej usmażone kawałki kurczaka i masło. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
9. Na koniec dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj.
10. Risotto podawaj od razu, posypane świeżo posiekanym koprem. Smacznego!

Podobne przepisy

risotto z kurczakiem i pieczarkami zapiekane
risotto z kurczakiem pieczarkami i warzywami
risotto z pieczarkami
risotto z pieczarkami i cukinią
risotto z mielonym i pieczarkami