Przepis na risotto z kurczakiem i ananasem 📖
Składniki:- 2 piersi z kurczaka, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj na średnim ogniu aż się zeszkli.
2. Dodaj kurczaka do garnka i smaż, aż będzie delikatnie zrumieniony z każdej strony. W międzyczasie gotuj bulion w osobnym garnku.
3. Dodaj ryż do garnka i smaż z kurczakiem przez około 2-3 minuty, mieszając, aż ziarna ryżu będą przezroczyste.
4. Zwiększ ogień i dodaj wino do garnka. Gotuj, aż większość płynu odparuje.
5. Następnie dodaj gorący bulion do garnka, jedną chochelką naraz. Mieszaj regularnie i dodawaj kolejne chochelki bulionu, dopóki ryż nie będzie miękki i kremowy. Proces ten powinien zająć około 20-25 minut.
6. Gdy ryż jest gotowy, dodaj ananasy (odcedzone z soku) do garnka. Delikatnie wymieszaj, aby je równomiernie rozłożyć.
7. Wyłącz ogień i dodaj starty parmezan do risotta. Mieszaj, aż ser się rozpuści i stworzy kremową konsystencję.
8. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki.
9. Risotto z kurczakiem i ananasem jest gotowe do podania. Możesz jeść je samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Smacznego!