Przepis na risotto z kurczakiem i kurkami 📖

Składniki:

- 2 duże filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 250 g kurkowców, oczyścić i pokroić w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 300 g ryżu arborio
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i aromatyczne.

2. Dodaj kurki do garnka i smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je z garnka i odłóż na bok.

3. W tym samym garnku dodaj pokrojonego kurczaka i smaż go na złoty kolor. Dodaj ryż i wymieszaj, smaż przez około 2 minuty.

4. Wlej wino do garnka i gotuj, aż większość płynu wyparuje. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i gotuj, aż ryż go wchłonie, stale mieszając.

5. Dodawaj bulion po 1/2 szklanki na raz, gotując każdorazowo, aż ryż wchłonie płyn. Powtórz ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy, to zajmie około 20-25 minut.

6. Dodaj pozostałe masło, starty parmezan i usmażone kurki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

7. Zdejmij risotto z ognia i odstaw na kilka minut, aby się przestygło.

8. Podawaj gorące risotto z kurczakiem i kurkami, posypane dodatkowym parmezanem, jeśli chcesz. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z kurczakiem i kurkami
naleśniki z kurkami i kurczakiem
risotto z kurczakiem
risotto z kurczakiem chorizo
szybkie risotto z kurczakiem