Przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami zapiekane 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 300g ryżu arborio
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 800ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Instrukcje:
1. Rozgrzej dużą patelnię lub rondel na średnim ogniu. Dodaj masło i szalotkę, smażając ją przez kilka minut, aż zmięknie.

2. Dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż je przez około 5 minut, aż staną się złote z zewnątrz. Następnie dodaj plasterki pieczarek i smaż je wraz z kurczakiem przez kolejne 5 minut.

3. Dodaj przeciśnięte czosnki, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.

4. Do patelni dodaj ryż arborio i mieszaj przez 1-2 minuty, aż ziarna ryżu będą szkliste.

5. Wlej wino i gotuj, aż zostanie prawie wchłonięte przez ryż. Następnie dodaj bulion warzywny porcjami, jedną chochlą naraz, stale mieszając ryż.

6. Gotuj ryż na małym ogniu, mieszając go co jakiś czas. Dodawaj kolejne porcje bulionu, gdy poprzednia zostanie wchłonięta, a ryż będzie gęsty i kremowy. Proces ten powinien zająć około 20-25 minut.

7. Gdy ryż będzie gotowy, dodaj śmietanę kremówkę i parmezan. Dobrze wymieszaj, aż ser się rozpuści i sos stanie się gładki.

8. Dopraw risotto solą i pieprzem według własnego smaku. Posyp świeżym koperkiem i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z kurczakiem i pieczarkami zapiekane
naleśniki z kurczakiem i pieczarkami zapiekane w piekarniku
risotto z kurczakiem i pieczarkami
risotto z kurczakiem pieczarkami i warzywami
zapiekane gnocchi z pieczarkami