Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami 📖
Składniki:- 2 filiżanki ryżu arborio
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- ½ szklanki mrożonych groszków
- ½ szklanki mrożonych kawałków brokuła
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki białego wina
- ½ szklanki startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W garnku podgrzej bulion warzywny i utrzymuj go na wolnym ogniu.
2. W innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu aż będzie miękka i lekko zeszklona.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
4. Dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż, aż będą delikatnie zbrązowione.
5. Dodaj marchewkę, groszek i brokuły. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się delikatne.
6. Dodaj ryż arborio do garnka i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
7. Wlej wino i gotuj, aż większość płynu odparuje.
8. Następnie dodaj powoli gorący bulion do garnka z ryżem i warzywami. Dodawaj bulion po 1/2 szklanki, gotując na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Cały proces powinien zająć około 20-25 minut, a ryż powinien być al dente.
9. Gdy risotto jest gotowe, dodaj starty parmezan i wymieszaj do momentu, aż ser się rozpuści.
10. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.
11. Podawaj risotto z kurczakiem i warzywami posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!