Przepis na risotto z mielonym 📖
Oto przepis na risotto z mielonym mięsem:Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka ryżu arborio lub risotto
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Instrukcje:
1. W dużym garnku podgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mielone mięso do garnka i smaż, aż będzie dobrze przypieczone. Staraj się rozdrobnić je widelcem podczas smażenia. Dopraw solą i pieprzem.
3. W osobnym garnku podgrzewaj bulion. Niech bulion będzie ciepły przez cały czas gotowania risotto.
4. Dodaj do garnka z mięsem ryż i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie i stanie się przezroczysty.
5. Dodaj wino do garnka z ryżem i mięsem i gotuj, aż większość płynu odparuje.
6. Zmniejsz ogień i zacznij dodawać ciepły bulion po łyżce, cały czas mieszając. Powoli gotuj risotto do momentu, aż ryż wchłonie bulion, a ziarna staną się al dente i kremowe. Ten proces powinien zająć około 15-20 minut.
7. Gdy risotto jest gotowe, dodaj masło i parmezan. Mieszaj, aż masło się roztopi i ser się rozpuści.
8. Podawaj risotto z mielonym mięsem na talerzach i posyp koperkiem. Możesz również dodać dodatkowy parmezan na wierzch, jeśli lubisz.
Smacznego!