Przepis na risotto z suszonymi pomidorami 📖
Składniki:- 200 g ryżu arborio
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odciekanych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina
- 30 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka, bazylia)
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzej bulion warzywny i utrzymuj go na małym ogniu.
2. W innym garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko złote.
3. Dodaj ryż arborio do garnka z cebulą i czosnkiem. Mieszaj przez około 2-3 minuty, aż ziarna będą delikatnie skrzące.
4. Dodaj wino i gotuj, mieszając, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
5. Dodaj suszone pomidory i 1-2 chochle wygrzanego bulionu warzywnego do garnka z ryżem. Mieszaj aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
6. Kontynuuj dodawanie bulionu po 1-2 chochle na raz, stale mieszając, aż ryż będzie miękki i puszysty, ale nadal lekko al dente. To może potrwać około 20-25 minut.
7. Gdy ryż będzie gotowy, wyłącz ogień i dodaj starty parmezan. Mieszaj, aż ser się całkowicie roztopi.
8. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj natychmiast, posypane świeżymi ziołami do dekoracji.
Smacznego!