Przepis na robienie lodów 📖
Oto przepis na tradycyjne domowe lody:Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 400 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
- Wybrane owoce, np. truskawki, maliny, mango (opcjonalnie).
Instrukcje:
1. W dużym garnku, na niskim ogniu, podgrzej mleko i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj śmietankę kremówkę i całość podgrzewaj, mieszając, do momentu, gdy cała masa jest dobrze połączona.
3. Jeśli chcesz dodać smak waniliowy, teraz możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i mieszaj.
4. Wyłącz ogień i odstaw mieszaninę do lodówki na około 1-2 godziny, aby się schłodziła.
5. Po schłodzeniu, wlej masę do maszyny do lodów, jeśli ją posiadasz, i postępuj zgodnie z instrukcjami maszyny.
6. Jeśli nie posiadasz maszyny do lodów, włączony zamrażarkę. Włóż masę lodową do miski i umieść w zamrażalniku na około 30 minut. Wyjmij miskę i energicznie wymieszaj masę za pomocą widelca, ubijaczką lub blendera ręcznego, aby rozbić kryształki lodowe. Powtórz tę czynność co 30 minut przez około 2-3 godziny, aż masa lodowa będzie odpowiedniej konsystencji.
7. Jeśli chcesz dodać owoce, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do masy lodowej tuż przed ostudzeniem całkowitym, wymieszaj.
8. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, przełóż lody do pucharków lub foremek do lodów i umieść w zamrażalniku na co najmniej 4-6 godzin, aż będą dobrze zamrożone.
9. Teraz możesz cieszyć się swoimi domowymi lodami! Podawaj je w miseczkach, na waflach lub z ulubionymi dodatkami, jak polewa czekoladowa czy bita śmietana. Smacznego!