Przepis na rogaliki bezglutenowe 📖
Przepis na rogaliki bezglutenowe:Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- dżem (ulubiony smak)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąki ryżową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj cukier i jajko, następnie zagniataj ciasto, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
3. Ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na cienki placek o kształcie koła.
4. Na każdym placku rozsmaruj cienką warstwę ulubionego dżemu.
5. Placki zwiń w rulony, zaczynając od krawędzi i formując kształt rogalików.
6. Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
7. Piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż rogaliki staną się lekko zrumienione.
8. Wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed serwowaniem.
Smacznego!