Przepis na rogaliki croissanty 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 250ml ciepłego mleka
- 50g drożdży świeżych lub 14g drożdży instant
- 50g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dżem, czekolada lub inny nadziew do wyboru
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy rozpuszczone drożdże oraz 1 roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
3. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na stolnicy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka; jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy odrobinę mąki.
4. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na płaski prostokąt o grubości około 0,5cm.
6. Masło mieszamy z łyżką mąki, a następnie rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym cieście.
7. Czystym ręcznikiem, delikatnie dociskając, lekko uciskamy masło do ciasta.
8. Ciasto składamy na pół, a następnie jeszcze raz na pół, tworząc trzy warstwy.
9. Rozwałkowujemy ciasto złożone do pierwotnej grubości, ale nie zanadto mocno.
10. Ciasto kroimy na trójkąty o podstawie około 7-8 cm, a następnie układamy po jednym kawałku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Na szerokim końcu każdego trójkąta nakładamy ulubiony nadziew (np. dżem lub kawałki czekolady) i zwijamy trójkąt w kształt rogalika.
12. Rogaliki wykładamy na blachę z odstępami między nimi, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, aby podwoiły swoją objętość.
13. Przed pieczeniem rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
14. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą rumiane.
15. Gotowe rogaliki croissanty wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Smacznego!