Przepis na rogaliki drozdzowe 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- dżem o wybranym smaku (np. truskawkowy)

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i powstanie pianka.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Mieszamy.
3. Wlewamy przestudzone mleko z drożdżami do miski z mąką. Dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz jajka.
4. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki.
5. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.
7. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
8. Na cieście smarujemy równomiernie dżem, biorąc pod uwagę, że musimy zostawić wolne miejsce wzdłuż dłuższych krawędzi.
9. Rozwijamy ciasto na prostokąt i zawijamy wzdłuż krótszej krawędzi, tak aby powstała rolada.
10. Roladę kroimy na równe kawałki (około 3-4 cm) i formujemy z nich rogaliki.
11. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
12. Blachę z rogalikami odstawiamy na około 15-20 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
13. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą lekko zrumienione.
14. Gotowe rogaliki drożdżowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżowe rogaliki z dżemem
puszyste rogaliki drożdżowe
prosty rogaliki drożdżowe
rogaliki drożdżowe półfrancuskie
rogaliki drożdżowe z olejem