Przepis na rogaliki drozdzowe thermomix 📖

Przepis na rogaliki drożdżowe w Thermomixie:

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 80 g masła, rozpuszczonego
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- nadzienie według preferencji (np. dżem, czekolada, migdały)

Instrukcje:

1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut lub aż drożdże zaczną się rozwijać.

2. Włożyć rozpuszczone masło, cukier, jajko, sól i mąkę do kubka Thermomixa. Wymieszać na prędkości 4-5 przez 15 sekund.

3. Dodać rozpuszczone drożdże do mieszanki w kubku Thermomixa. Wymieszać na prędkości 5 przez 1 minutę, a następnie na prędkości zagniatania przez 3-4 minuty.

4. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i podsypać delikatnie mąką. Rozwałkować na prostokątny kształt o grubości około 1 cm.

5. Rozprowadzić nadzienie na rozwałkowanym cieście, zostawiając jedno zakończenie wolne. Można wybrać dowolne nadzienie, na przykład dżem, czekoladę lub posiekane migdały.

6. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc wąski rulon. Następnie pokroić w poprzek na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm.

7. Rozłożyć kawałki rogalików na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić miejsce na rozwinięcie.

8. Odstawić na 20-30 minut lub do momentu, gdy rogaliki podwoją swoją objętość.

9. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wstawić blaszkę z rogalikami do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.

10. Po upieczeniu wyjąć rogaliki z piekarnika i ostudzić na kratce.

Gotowe! Możesz podawać rogaliki drożdżowe jako smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki drożdżowe z dżemem thermomix
rogaliki thermomix
rogaliki kruche thermomix
rogaliki drozdzowe
rogaliki drożdżowe z mięsem