Przepis na rogaliki drożdżowe z dżemem thermomix 📖

Oto prosty przepis na rogaliki drożdżowe z dżemem przygotowane przy użyciu Thermomixa:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- dżem o wybranym smaku (np. truskawkowy, malinowy)

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Rozpuść masło w mikrofalówce lub na patelni, a następnie dodaj mleko i wymieszaj.
3. Wlewaj stopniowo mleko z masłem do misy Thermomixa, ustawionej na 37 stopni Celsjusza, na prędkości 2.
4. Dodaj cukier, jajka, sól, mąkę i drożdże do miski z mlekiem i masłem. Wszystko należy dokładnie wymieszać na prędkości 6 przez około 4-5 minut. Powinno powstać elastyczne, jednolite ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i podsyp go delikatnie mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
6. Wytnij z ciasta prostokąt, a następnie podziel go na równą ilość trójkątów.
7. Na każdym trójkącie nałóż delikatnie łyżeczkę dżemu wzdłuż krótszego boku.
8. Zwijaj każdy trójkąt, zaczynając od boków, w kierunku środka. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Pozostaw rogaliki do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
11. Po wyrośnięciu rogaliki powinny mieć większy rozmiar. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złote.
12. Wyjmij rogaliki z piekarnika i ostudź je na kratce.

Gotowe rogaliki drożdżowe z dżemem są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżowe rogaliki z dżemem
rogaliki drozdzowe thermomix
rogaliki kruche z dżemem
rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
bułeczki drożdżowe z dżemem