Przepis na rogaliki drożdżowe z kilograma mąki 📖

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- konfitura (np. truskawkowa lub malinowa)
- 1 jajko (do posmarowania)

Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i wyrośnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i aktywowane drożdże do miski z mąką. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej mleka; jeśli za mocno lepi się do rąk, dodaj trochę mąki.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 4 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
6. Pokrój placki na trójkąty (najlepiej użyj pizzy). Na każdym trójkącie umieść niewielką ilość konfitury i zwiń rogalik, zaczynając od boku z konfiturą. Powinien on przypominać kształt półksiężyca.
7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Odstaw na 30 minut, aby rogaliki jeszcze trochę wyrosły.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Roztrzep jajko i delikatnie posmaruj nim wierzch rogalików.
10. Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż zrobią się rumiane.
11. Wyjmij rogaliki z piekarnika i odstaw je do ostudzenia na kratce.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się swoimi domowymi rogalikami drożdżowymi. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z pół kilograma mąki
ciasto drożdżowe z kilograma mąki
rogaliki drożdżowe z 1kg mąki
oponki z kilograma mąki
naleśniki z kilograma mąki