Przepis na rogaliki drożdżowe z kruszonka 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 100g masła
- 70g cukru
- 2 żółtka
- 25g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- marmolada lub dżem do nadzienia
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- kruszonka do posypania

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól oraz cukier.
3. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz żółtka do mąki, wymieszaj.
4. Następnie dodaj aktywowane drożdże oraz ekstrakt waniliowy do mąki i zacznij mieszać składniki.
5. Gdy składniki zaczną się łączyć, przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć je rękami przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne.
6. Uformuj z ciasta kulę, przykryj je ściereczką i odstaw na około 1 godzinę lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 2 równą części. Każdą część rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm.
8. Na cienką warstwę ciasta rozsmaruj marmoladę lub dżem.
9. Z każdego prostokąta zwijaj rogaliki, zaczynając od dłuższego boku. Zawiń je w charakterystyczną formę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Roztrzepane jajko posmaruj rogaliki, a następnie posyp je kruszonką.
11. Piecz rogaliki w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
12. Po upieczeniu, wyjmij rogaliki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z kruszonką
drożdżowe ciasto z kruszonką
bułki drożdżowe z kruszonką
bułeczki drożdżowe z kruszonką
ciasto drożdzowe z kruszonką i dżemem