Przepis na rogaliki serowe 📖

Składniki:

- 250g sera twarogowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem do smarowania

Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj ser twarogowy, jajko, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

2. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę.

3. Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na płaski placek o grubości około 0,5 cm.

4. Na każdym placuszku równomiernie rozsmaruj dżem.

5. Zwiń placuszki w roladki, od strony długościowej. Następnie użądł trzy nacięcia na wierzchu każdego rogalika.

6. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złociste.

8. Po upieczeniu rogaliki ostudź na kratce.

Rogaliki serowe są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

serowe rogaliki
kruche rogaliki serowe
ciasto rogaliki serowe
kruche rogaliki serowe z powidłami
drożdżówki serowe