Przepis na rogaliki z kurczakiem i serem 📖

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g mielonego kurczaka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g startego sera żółtego
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. W głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i szkliste.
3. Dodaj mielony kurczak do patelni i smaż, aż stanie się brązowy.
4. Dodaj starty ser żółty do patelni i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok, aby farsz przestygł.
5. Rozwiń ciasto francuskie na obsypanym mąką blacie i pokrój je na trójkąty.
6. Na każdym trójkącie rozsmaruj niewielką ilość farszu z kurczakiem i serem.
7. Zwiń rogale, zaczynając od szerszego końca ciasta. Połóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów między rogalkami.
8. Posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złoty kolor i połysk.
9. Piecz rogaliki w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, aż staną się złociste i chrupiące.
10. Wyjmij z piekarnika i podawaj jeszcze ciepłe.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z serem
pyszne kruche rogaliki z serem
rogaliki krucho drożdżowe z serem
dewolaje z kurczakiem i serem
makaron z kurczakiem z serem