Przepis na rogaliki z suchymi drożdżami 📖
Składniki:- 500g mąki
- 250g masła
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 200ml mleka
- 20g suchych drożdży
- szczypta soli
- dżem do nadzienia (np. truskawkowy, brzoskwiniowy)
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku wraz z odrobiną cukru.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże, cukier, sól, żółtka oraz roztopione i ostudzone masło.
3. Dokładnie mieszamy składniki, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Kroimy prostokąt na trójkąty.
7. Na każdym trójkącie rozcieramy niewielką ilość dżemu.
8. Od końca trójkąta zaczynamy zwijać ciasto w kształcie rogalika.
9. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
10. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Pieczemy rogaliki przez około 15-20 minut, aż będą złociste.
12. Wyjęte z piekarnika rogaliki pozostawiamy do ostygnięcia.
13. Gotowe rogaliki możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!