Przepis na roladki schabowe duszone w piekarniku 📖
Przepis na roladki schabowe duszone w piekarniku:Składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Schaby rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.
2. Na każdy plaster schabu połóż plasterek szynki i sera żółtego. Delikatnie zwiń w roladki i spięciuj wykałaczką.
3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a marchewki pokrój w plasterki.
4. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Dodaj marchewki i smaż jeszcze przez chwilę.
6. Przełóż zawartość garnka do naczynia żaroodpornego.
7. W tej samej patelni obsmaż roladki z każdej strony, aż lekko się zrumienią.
8. Ułóż roladki na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
9. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
10. Dodaj bulion i wodę do naczynia.
11. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
12. Dus roladki w piekarniku przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
13. Po tym czasie usuń folię aluminiową i podpiecz roladki jeszcze przez około 10-15 minut, aby się lekko zarumieniły.
14. Wyjmij z piekarnika i podawaj gorące.
Smacznego!