Przepis na roladki schabowe z sosem 📖
Składniki:- 4 plastry schabu
- 8 plasterków boczku
- 2 plasterki sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
1. Rozbijamy plastry schabu tłuczkiem do mięsa, a następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
2. Na każdym kawałku schabu kładziemy 2 plasterki boczku oraz plaster sera żółtego.
3. Zwijamy schab w rulon, nabierając przy tym i boczek, i ser. Możemy użyć wykałaczek, by zabezpieczyć roladki.
4. W rondlu rozgrzewamy olej roślinny i obsmażamy roladki z każdej strony, aż będą rumiane. Wyjmujemy je z rondla i odstawiamy na bok.
5. W tym samym rondlu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż będzie miękka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy przez chwilę.
6. Do cebuli i czosnku dodajemy musztardę, bulion drobiowy oraz śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
7. Na gotujący się sos układamy wcześniej usmażone roladki schabowe. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
8. Roladki schabowe podajemy wraz z sosem i ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub kluseczkami.
Smacznego!