Przepis na rosół bez kostki rosołowej 📖
Składniki:- 1,5 kg kurczaka (najlepiej z kośćmi)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
Instrukcje:
1. Kurczaka umyj i podziel na mniejsze części - skrzydełka, uda, karkówkę itp.
2. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na większe kawałki. Cebulę przekrój na pół.
3. W dużym garnku umieść kurczaka, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zalej wszystko zimną wodą, tak aby składniki całe były pokryte.
4. Zagotuj rosół na dużym ogniu, a następnie zmniejsz intensywność i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Co jakiś czas zdejmuj powierzchnię piany.
5. Po upływie czasu odcedź rosół przez sitko, aby oddzielić mięso i warzywa od wywaru.
6. Wywar możesz podać samodzielnie lub użyć go jako bazę do innych dań.
7. Mięso i warzywa z rosół zdejmij z wywaru i wykorzystaj je później do innych potraw, takich jak sałatki, gulasze, czy farsze.
Smacznego!