Przepis na zupę pomidorową z kostki rosołowej 📖
Składniki:- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 kostka rosołowa
- 500 ml wody
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: śmietana i natka pietruszki do podania
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj marchewkę i smaż przez kolejne 3 minuty.
4. Dodaj pomidory krojone wraz z sokiem i wymieszaj z warzywami.
5. Rozpuść kostkę rosołową w wodzie i dodaj do garnka.
6. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka łyżek śmietany do zupy i wymieszać.
9. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą pietruszką.