Przepis na rosół kostka rosołowa 📖

Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego (np. kurczaka, indyka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pora
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 korzeń selera
- 1-2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso drobiowe dokładnie umyj i włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, tak aby woda całkowicie przykryła mięso.
2. Dodaj do garnka obraną marchewkę, pietruszkę, por i cebulę. Wsyp także ziele angielskie, liście laurowe oraz ząbki czosnku (pozostawione w całości).
3. Włóż również obrany korzeń selera.
4. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz także dodać kilka kropel soku z cytryny, które nadadzą wywarowi lekko kwasowy smak.
5. Zagotuj rosół, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny. W trakcie gotowania regularnie usuwaj z powierzchni pianę, która powstaje w trakcie gotowania.
6. Gdy rosół będzie gotowy, odcedź go przez sitko, aby oddzielić mięso i warzywa od wywaru.
7. Mięso możesz wykorzystać do dalszej obróbki (np. do zrobienia kotletów) lub dodać je ponownie do rosółku.
8. Rosół możesz podawać solo jako zupę lub wykorzystać go jako bazę do innych dań (np. sosów czy zup).

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pomidorowa kostka rosołowa
pierś z kurczaka kostka rosołowa
kostka rabarbarowa
rybe kostka
kostka biszkoptowa z truskawkami