Przepis na rosół oddaszfartucha 📖
Przepis na rosół:Składniki:
- około 1 kg kurczaka
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1 por
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka liści laurowych
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Kurczaka dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj wodę.
3. Dodaj do wrzątku kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, usuwając ewentualną pianę z powierzchni.
4. W międzyczasie, obierz marchewki, pietruszkę, por, cebule i czosnek. Pokrój je na większe kawałki.
5. Do garnka dodaj marchewki, pietruszkę, por, cebule, czosnek, ziarna pieprzu i liście laurowe.
6. Gotuj rosół na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 godziny, aż mięso kurczaka będzie miękkie.
7. Odstaw rosół z ognia i odcedź, oddzielając bulion od mięsa i warzyw.
8. Dopraw bulion solą według własnego smaku.
9. Pokrój mięso z kurczaka na mniejsze kawałki, a warzywa z rosół zetrzyj na tarce.
10. Podawaj rosół z mięsem i zetrzonymi warzywami, posypany natką pietruszki.
Życzę smacznego!