Przepis na żeberka oddaszfartucha 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu barbecue
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj sos barbecue, miód, keczup, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz.
4. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i posyp je pokrojoną cebulą.
5. Zalej żeberka przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, by całe mięso było pokryte sosem.
6. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw je na minimum 2 godziny do lodówki, aby mięso dobrze przeszło smakami.
7. Po tym czasie włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180°C.
8. Odkryj naczynie z żeberkami i włóż je do piekarnika na około 1,5 godziny, aż mięso będzie dobrze upieczone i miękkie.
9. Co jakiś czas podczas pieczenia możesz polać żeberka sosem, który zbiera się na dnie naczynia.
10. Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na chwilę, aby się przestygło.
11. Serwuj żeberka z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, frytkami lub sałatką.
Smacznego!