Przepis na żurek oddaszfartucha 📖
Żurek to tradycyjna polska zupa kwasowa, którą można przygotować samodzielnie. Oto prosty przepis na smaczny żurek:Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 1 litr wody
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3-4 łyżki zakwasu żurkowego
- 2-3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Przygotuj zakwas żurkowy, jeśli nie masz gotowego. Możesz użyć specjalnej zakwasowej mieszanki lub przygotować go samodzielnie, fermentując mąkę żytnią z wodą przez kilka dni. Gotowy zakwas powinien mieć kwasowy smak i nieco bulgoczące bąbelki.
2. W rondlu zagotuj wodę i dodaj kiełbasę. Gotuj przez około 15-20 minut, aby usunąć nadmiar soli z kiełbasy. Następnie wyjmij ją z wody, odcedź i pokrój na plastry.
3. Odstaw wywar z kiełbasą i dodaj do niego startą marchewkę, pietruszkę oraz pokrojoną cebulę. Dodaj także liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
4. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj razem z wcześniej przygotowanymi warzywami przez kolejne 10-15 minut.
5. Rozpuść masło w małej patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż na niskim ogniu przez kilka minut, aż uzyskasz jasnobrązowy kolor (należy uważać, aby nie przypalić). Następnie odstaw na chwilę, aby przestygło.
6. Dodaj zakwas żurkowy do rozpuszczonego masła z mąką i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dodaj do garnka z zupą i gotuj jeszcze przez 5-10 minut, mieszając, aż żurek zgęstnieje nieco.
7. W osobnym naczyniu roztrzep jajko i ostrożnie wlej je do gotującego się żurku, ciągle mieszając. Dzięki temu zupa nabierze kremowej konsystencji.
8. Dopraw żurek solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę podawaj z plasterkami kiełbasy i posypaną świeżą natką pietruszki.
Żurek jest najlepszy podawany z kwaszoną bułką lub klasycznym chlebem żytnim. Smacznego!