Przepis na wege rosół 📖

Składniki:
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- garść natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Marchewki, pietruszki, pora i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Cebulę i czosnek również obierz i pokrój w kostkę.
4. Do wrzącej wody dodaj wszystkie warzywa oraz liść laurowy, ziarna pieprzu i szczyptę soli.
5. Gotuj rosół na małym ogniu przez około 45 minut do 1 godziny, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.
6. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz zagotuj.
7. Odstaw rosół z ognia i odcedź go, oddzielając wywar od warzyw.
8. Wykorzystaj gotowy rosół jako samodzielne danie z makaronem, lub jako bazę do innych dań.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół wege
wege hot dog
danie wege
wege obiady
fit obiad wege