Przepis na rosół wieprzowy 📖

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i gotuj przez około godzinę. W międzyczasie zbieraj powstającą na powierzchni pianę.

2. Po upływie godziny dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, por oraz cebulę. Dodaj również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

3. Całość gotuj na małym ogniu przez kolejne półtorej godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.

4. W trakcie gotowania, dodaj na około 20 minut przed końcem ziarna ziela angielskiego, listki laurowe, sól i pieprz do smaku.

5. Gdy rosół będzie gotowy, wyjmij mięso i warzywa z bulionu.

6. Rosół odcedź przez sitko, a następnie zdejmij z powierzchni tłuszcz. Gotowy rosół można jeszcze doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań.

7. Podawaj gorący rosół z pokrojonym na paski mięsem, warzywami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet wieprzowy
ramen wieprzowy
tatar wieprzowy
udziec wieprzowy
devolay wieprzowy