Przepis na tatar wieprzowy 📖
Przepis na tatar wieprzowy:Składniki:
- 500g świeżego mięsa wieprzowego (najlepiej polędwicy)
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie, plasterki marynowanego imbiru do dekoracji
Wykonanie:
1. Mięso wieprzowe dokładnie umyj i osusz.
2. Pokrój mięso na bardzo drobną kostkę i przełóż do miski.
3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj ją do miski z mięsem.
4. Ogórki kiszone również pokrój na drobną kostkę i dodaj do reszty składników.
5. Wsyp musztardę, ketchup i majonez.
6. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
7. Dopraw tatar solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
8. Oddziel żółtka od białek i żółtka wbij do masy z mięsa. Wymieszaj dokładnie.
9. Całość przekładamy na talerz i uformuj charakterystyczną górkę. Udekoruj plasterkami marynowanego imbiru.
10. Tatar wieprzowy najlepiej smakuje na chlebie lub pieczywie razowym. Możesz także podać go z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!