Przepis na rosół z kaczki i kurczaka 📖

Składniki:
- 1 kaczka
- 1 kurczak
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Rozbić kaczkę i kurczaka na mniejsze kawałki.
2. Zalać mięso wodą w dużym garnku i gotować przez około 15 minut.
3. Odcedzić wywar, usunąć pianę, a mięso umyć pod bieżącą wodą.
4. Ponownie umieścić mięso w garnku i zalać bulionem warzywnym.
5. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, marchewki, pietruszkę, por oraz ząbki czosnku.
6. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7. Wyjąć mięso z garnka, a wywar przecedzić przez sitko.
8. Po usunięciu tłuszczu z powierzchni wywaru, ponownie wlać go do garnka.
9. Dodać pokrojone mięso z kaczki i kurczaka.
10. Przyprawić ziele angielskie, koprem włoskim, solą i pieprzem.
11. Gotować na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
12. Rosół jest gotowy do podania. Może być podawany z ugotowanymi kluskami lanymi lub makaronem. Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z kaczki i kurczaka
rosół z kurczaka
rosół z wołowiny i kurczaka
rosol z cwiartki kurczaka
rosół z całego kurczaka