Przepis na rosol z kury 📖

Przepis na rosół z kurczaka:

Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- Sól do smaku
- Natka pietruszki (do podania)

Instrukcje:
1. Kurczaka dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Do dużego garnka wlej wodę i umieść w nim kurczaka. Doprowadź do wrzenia.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, zbierz powstałą pianę i zmniejsz ogień.
4. Marchewki, pietruszkę, por oraz cebulę obierz i umyj. Pokrój je na większe kawałki.
5. Włóż pokrojone warzywa, czosnek, liście laurowe i pieprz do garnka z kurczakiem.
6. Dopraw solą wedle uznania.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. Wyłącz ogień i odcedź rosół, oddzielając mięso i warzywa od wywaru.
9. Rosół można podać z odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosol domowy z kury
idealny rosół z kury
indyka z kury
flaki z kury
piers z kury ze szpinakiem w sosie alfredo