Przepis na rosół z wołowiny 📖
Składniki:- 1 kg wołowiny (np. żebra, golonka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- kilka natki pietruszki
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj mięso i włóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą i postaw na średnim ogniu.
2. Gdy woda zacznie się gotować, zdejmij powstałą pianę z wierzchu.
3. Obierz warzywa - marchewki, pietruszki, cebule, por i czosnek. Następnie przekrój cebule na pół.
4. Do garnka dodaj warzywa, jak również natkę pietruszki, ziarna jałowca, pieprz, liście laurowe i sól.
5. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu usuwaj powstałą pianę.
6. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z rosołu i oddziel je od kości.
7. Zblenduj warzywa z wywaru. Jeśli chcesz, możesz odlać wywar przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych resztek.
8. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
9. Całe składniki z powrotem wrzuć do garnka (wywar i mięso).
10. Gotuj rosół jeszcze przez około 30 minut, aby smaki się połączyły.
11. Przed podaniem usuń liście laurowe i ozdób talerze natką pietruszki.
12. Podawaj gorący rosół z wołowiną, najlepiej z dodatkiem klusek lub makaronu. Smacznego!