Przepis na różne gołąbki 📖

Przepis na różne gołąbki:

Składniki:
- Kapusta głowiasta (około 1 kg)
- Mięso mielone (wołowe lub wieprzowe, 500 g)
- Ryż (1 szklanka)
- Cebula (1 sztuka, drobno posiekana)
- Jajko (1 sztuka)
- Bułka tarta (ok. 1/2 szklanki)
- Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka (wedle uznania)
- Sos pomidorowy (1 słoik)

Przygotowanie:
1. Kapustę umyj pod bieżącą wodą, usuń głąb i umieść ją w dużej misce. Zalej wrzątkiem i przykryj. Pozostaw na kilka minut, aż liście zmiękną. Odcedź wodę i usuń twarde nerwy z liści.
2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i przestudź.
3. W misce połącz mięso mielone, cebulę, jajko, bułkę tartą i ugotowany ryż. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką.
4. Do każdego liścia kapusty nałóż porcję farszu i starannie zawiń, tworząc gołąbki.
5. W głębokim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gotuj gołąbki na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
6. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym lub innym dodatkiem według preferencji.

Smacznego!

Podobne przepisy

rozne lasagne
różne desery
różne zapiekanki
różne placki ziemniaczane
tort na rozne okazje