Przepis na tort na rozne okazje 📖

Przepis na tort na różne okazje:

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

- 500 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatki:

- owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, borówki)
- czekolada

Przygotowanie:

1. W misie miksera ubij masełko razem z cukrem na puszystą masę.

2. Dodaj jajka – jedno po drugim, dokładnie mieszając.

3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

4. Dodaj do miski z jajkami – razem z mlekiem i wanilią – wymieszaj.

5. Przełóż ciasto do formy – wierzch wyrównaj.

6. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut – do momentu, aż patyczek wbity na samym środku wyjdzie suchy i czysty.

7. Wystudzone ciasto przekrój na trzy części.

8. Ubij krem z śmietany kremówki z cukrem pudrem i wanilią.

9. Na dolnej warstwie ciasta rozsmaruj część kremu i ułóż owoce.

10. Przykryj drugą warstwą ciasta i powtórz operację.

11. Przykryj ostatnią warstwą ciasta. Wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem.

12. Tort ozdób owocami i posyp startą czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

okazje
rozne lasagne
różne gołąbki
różne zapiekanki
różne desery