Przepis na tort na rozne okazje 📖
Przepis na tort na różne okazje:Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem:
- 500 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatki:
- owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, borówki)
- czekolada
Przygotowanie:
1. W misie miksera ubij masełko razem z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jajka – jedno po drugim, dokładnie mieszając.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
4. Dodaj do miski z jajkami – razem z mlekiem i wanilią – wymieszaj.
5. Przełóż ciasto do formy – wierzch wyrównaj.
6. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut – do momentu, aż patyczek wbity na samym środku wyjdzie suchy i czysty.
7. Wystudzone ciasto przekrój na trzy części.
8. Ubij krem z śmietany kremówki z cukrem pudrem i wanilią.
9. Na dolnej warstwie ciasta rozsmaruj część kremu i ułóż owoce.
10. Przykryj drugą warstwą ciasta i powtórz operację.
11. Przykryj ostatnią warstwą ciasta. Wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem.
12. Tort ozdób owocami i posyp startą czekoladą.
Smacznego!