Przepis na ruskie orzeszki 📖
Przepis na ruskie orzeszki:Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
1. Orzechy laskowe umieść w misce i zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut, aby skórka łatwo się oddzieliła. Złuszcz skórkę ze wszystkich orzechów i odłóż na bok.
2. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. Dodaj masło i rozgnieć je palcami z suchą mieszanką składników, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
5. Wykonuj małe kulki z ciasta (o średnicy około 3 cm) i umieść w każdej z nich 1 orzech laskowy. Owijaj je dokładnie, formując orzeszki.
6. Ułóż orzeszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż staną się lekko złociste.
8. Po wyjęciu z piekarnika, studź orzeszki na kratce.
9. Przed podaniem posyp przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!