Przepis na ryba po grecku 📖

Składniki:
- 1 duża ryba (np. dorsz, łosoś)
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Rybę oczyść, opłucz i osusz. Następnie pokrój ją na porcje.
2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry.
3. Cebulę, czosnek, pomidory, paprykę i marchewkę pokrój w kostkę.
4. Na dużą i głęboką patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Następnie dodaj kawałki ryby na patelnię i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij rybę z patelni.
6. Do cebuli i czosnku dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę, pomidory, marchewkę i ziemniaki. Wszystko razem smaż przez kilka minut.
7. Dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, suszone oregano i słodką paprykę. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Na patelnię połóż wcześniej obsmażone kawałki ryby, przykryj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż ryba będzie miękka.
9. Przed podaniem ryba po grecku warto odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Ryba po grecku podawana jest zazwyczaj z ryżem lub pieczywem. Można również dodać do niej świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy koperek, dla jeszcze intensywniejszego smaku. Smacznego!

Podobne przepisy

ryba po grecku przepis
rybę po grecku
jajecznicę po grecku
pulpety po grecku
gołąbki po grecku